Mastodon
Nieuws
25.06.24

Tastbaar Interreg VI project: Emergency Drone getest op Twente Airport

Op 15 juni kwam het Comité van Toezicht van Interreg VI A Deutschland-Nederland, het hoogste besluitvormingsorgaan binnen het programma en bestaande uit bestuurlijke vertegenwoordigers van de 15 deelnemende partners, bijeen op Twente Airport bij Enschede. In het overleg werd een update gegeven over de uitgavenplanning en een aantal interne regels besproken en vastgesteld. Ook werd alvast gekeken naar de aanloop naar de nieuwe periode van de structuurfondsen (na 2027) en wat dit mogelijk betekent voor dit programma. Na afloop van de vergadering zagen de deelnemers onder meer een voorbeeld van een succesvol met Interreg-middelen gefinancierd project: de Emergency Drone.

Nederlandse en Duitse partijen werken in dit project samen aan de ontwikkeling en inzet van drones voor calamiteiten. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om de opsporing van drenkelingen of vermiste personen, maar ook om het snel reageren op bosbranden.

AI-based waarschuwingssysteem

In het kader van een demonstratie van een zoektocht naar een vermist persoon koos de drone onder toeziend oog van de aanwezigen het Enschede luchtruim, waarbij de opnames van de drone via een drietal schermen werden gedeeld en een gekoppelde app werd getoond. De drone is uitgerust met een speciaal AI-based waarschuwingssysteem voor de preventie en geautomatiseerde vroegtijdige detectie van bosbranden. Met behulp van AI kunnen echte vlammen worden onderscheiden van bijvoorbeeld rookpluimen van veldwerk of barbecues.

Gebruiksvriendelijke bediening

Voor de Emergency Drone wordt speciale software voor vluchtoperaties ontwikkeld die – in tegenstelling tot standaardsoftware – kan worden aangepast aan de desbetreffende inzet. De gebruiker selecteert een specifiek scenario en alle opties en instellingen die niet nodig zijn voor deze missie worden uitgeschakeld. Dit maakt de bediening gebruiksvriendelijker en zal het bijvoorbeeld ook voor vrijwillige brandweerkorpsen gemakkelijker maken om drones in te zetten.

Netwerk voor veilige communicatie tijdens grote rampen

Drones kunnen bovendien ook fungeren als redders in nood in geval van grote rampen, waarbij de uitval van communicatie-infrastructuur vaak een probleem is. Met behulp van radiodrones en radiotransmissietechnologie kan binnen zeer korte tijd een ad-hocnetwerk voor veilige communicatie worden opgezet met een verbinding naar een mobiel netwerk en met een wifi-netwerk.

Dronezwermen

Ook wordt gewerkt aan een speciaal proces om meerdere drones in een dronezwerm te laten samenwerken. De zwerm kan in een korte tijd over een uitgestrekt terrein vliegen en stelt real-time 3D-kaarten op. Om drenkelingen in het water op te kunnen sporen wordt er gewerkt aan de interactie tussen een drone met een onderwatercamera, een op afstand bestuurbare boot met sensoren en met duikers.

Partners

De Duitse reddingsmaatschappij DLRG, de Feuerwehr und Rettungsakademie Bocholt en de Veiligheidsregio Twente zullen de nieuwe technologieën testen, zodat de ervaringen uit de praktijk in de ontwikkeling kunnen worden meegenomen. Gemeente Enschede, Kreis Warendorf en Landkreis Bentheim zijn partners binnen het project.