Mastodon
Nieuws
14.05.24

Nachhaltigkeitsgipfel Handwerk Niederlande-NRW goed bezocht

Door te focussen op een lange levensduur en repareerbaarheid van producten kan het midden- en kleinbedrijf (mkb) een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid leveren. Als belangrijke uitvoerder van de klimaattransitie is hun expertise onmisbaar. In Nederland en Noordrijn-Westfalen liggen er goede kansen voor bedrijven die actief zijn op het gebied van energie-efficiënte renovatie van gebouwen en energie-efficiënte nieuwbouw. Maar ook efficiency-oplossingen voor machinebouw en productie bieden het mkb ruimte voor innovatieve ontwikkelingen. Het behalen van de klimaatdoelstellingen is afhankelijk van vele factoren. Tijdens de Nachhaltigkeitsgipfel Handwerk Niederlande und NRW op 7 mei wisselden 70 vertegenwoordigers van bedrijven uit Nederland en Noordrijn-Westfalen van gedachten over de kansen die dit biedt.

Het evenement werd geopend door de vicepresident van de Handwerkskammer (HWK) Münster, Jürgen Kroos. De minister van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen, Mona Neubaur, moedigde de deelnemers in een videoboodschap aan om in hun bedrijven consequent te blijven streven naar meer duurzaamheid – met name ook over de landsgrenzen heen. Consul Willemijn van der Toorn riep de deelnemers ook op tot intensieve grensoverschrijdende samenwerking om samen antwoorden te vinden op de uitdagingen van de klimaattransitie.

Uitdagingen op weg naar een groene transitie

Professor Dr. Jens Südekum, hoogleraar International Economics aan de Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, leidde het onderwerp in. Hij legde uit hoe de conjunctuur, de energieprijzen en de industriële productie in een veranderend Duitsland invloed hebben op de vooruitzichten van bedrijven. Hoewel veel indicatoren alweer sterk verbeterd zijn en de industriële productie in Noordrijn-Westfalen weer op het niveau van begin 2022 zit – dat wil zeggen vóór de Russische invasie in Oekraïne – en niet-energie-intensieve industrieën dit niveau zelfs duidelijk overtreffen, en de omslag in de rentes ook de bouwsector weer stimuleert, zijn er ook enkele factoren die reden tot zorg geven. Als eerste dreigt er een tekort aan geschoolde arbeidskrachten, dat de komende jaren zal toenemen naarmate de babyboomers met pensioen gaan. Daarnaast is er een gebrek aan publieke en private investeringen, met name in koolstofarme technologieën. Dit belemmert het tempo dat nodig is om de groene transitie snel te bewerkstelligen. Om particuliere investeringen te versterken en zo de transitie te versnellen, “zouden bedrijven een belastingkrediet van 25 procent van het investeringsbedrag voor klimaatvriendelijke investeringen moeten krijgen”, was de afsluitende suggestie van Südekum.

Two4C: innovatieve verpakkingen centraal

Daarna was het tijd voor verhalen uit de praktijk. Het project Two4C, dat de Handwerkskammer Münster samen met Nederlandse partners uitvoert, richt zich op innovatieve verpakkingsoplossingen. Het project ondersteunt concreet bedrijven in Nederland en Noordrijn-Westfalen bij de introductie van duurzame circulaire verpakkingen. Door grensoverschrijdende samenwerking creëren bedrijven de juiste duurzame circulaire verpakking voor alle denkbare producten – een win-winsituatie voor producenten, afnemers, consumenten en de natuur. “Meer dan 85 procent van de mkb-bedrijven in de verwerkende industrie wil graag eenvoudiger toegang tot optimalisatiestrategieën om de circulaire economie te verbeteren”, vat projectmanager Thomas Melchert van HWK Münster de motivatie achter het Interreg-project samen. Dit project ging in 2023 van start. 

Vijf leerlingen van de Gesamtschule Rhede formuleerden vervolgens hun verwachtingen over duurzaamheid aan hun toekomstige werkgevers in het mkb. Zij zijn immers de generatie die te maken zal krijgen met de gevolgen van klimaatverandering en hebben daarom een groot belang bij een succesvolle duurzame economische transitie. Daarom kiezen zij de bedrijven waar ze een leer-werktraject willen volgen zorgvuldig uit.

Subsidiemogelijkheden NRW.BANK

Justus Schünemann en dr. Kai Pflanz, subsidieadviseurs bij NRW.BANK, illustreerden aan de hand van het voorbeeld van een timmerbedrijf welke mogelijkheden mkb-bedrijven hebben om hun bedrijf duurzaam en toekomstbestendig te maken. “Win vanaf de eerste stap professioneel advies, zodat duidelijk is welke financieringsinstrumenten er voor uw bedrijf zijn”, aldus Schünemann. “Er is een breed scala aan financieringsmethoden en -programma's beschikbaar, die allemaal kunnen worden afgestemd op de behoeften van een bedrijf.”

Grens als verbindende schakel

Hans Brouwers van TECH.LAND, een grensoverschrijdend initiatief van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, HWK Münster en andere partners aan beide zijden van de grens, focuste op Nederland en gezamenlijke NRW-Nederlandse initiatieven. We zien de grens als verbindende schakel. Samen staan we sterker om toekomstige uitdagingen aan te gaan.”

Productdesign sleutel naar duurzaamheid

Tot slot presenteerden Ines Haydn en Birgitt Helms, adviseurs op het gebied van efficiënt gebruik van hulpbronnen en tevens CIRCO-trainers van Effizienz-Agentur NRW, het CIRCO-programma. De Effizienz-Agentur is de eerste adviesorganisatie buiten Nederland die het in Nederland ontwikkelde CIRCO-programma uitvoert. Na de inleidende presentatie van het Two4C project, dat samenwerkt met CIRCO, legden de experts uit hoe belangrijk productdesign is voor de duurzaamheid en recyclebaarheid ervan. Regelmatig bieden zij workshops in Noordrijn-Westfalen aan waarbij bedrijven leren om van begin af aan na te denken over circulaire strategieën voor hun eigen producten, van ontwerp en de toegevoegde waardeketen tot after sales. Zo kunnen zij hun businessmodel circulair opzetten.

Foto: © Teamfoto Marquardt/HWK