Mastodon
Nieuws
24.01.25

Gelderse en Zuid-Hollandse delegatie vertegenwoordigd op Grüne Woche

De beurshallen van Messe Berlin staan nog tot en met 26 januari 2025 in het teken van de ‘Grüne Woche’: de grootste beurs ter wereld op het gebied van voeding en land- en tuinbouw in Berlijn. Exposanten van over de hele wereld presenteren gedurende tien dagen een uitgebreid scala aan producten en bieden ondernemers en consumenten een plek om elkaar te ontmoeten. Traditioneel is de openingsdag van de beurs een dag waarop politici en bestuurders de beurs bezoeken. Namens de provincie Zuid-Holland waren gedeputeerden Mariëtte van Leeuwen, Frank Rijkaart, Meindert Stolk, Arne Weverling en Frederik Zevenbergen aanwezig; namens de provincie Gelderland was een ambtelijke delegatie naar Berlijn afgereisd. De Grüne Woche werd op de avond voor de opening traditioneel afgetrapt met een netwerkborrel, georganiseerd door de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Silke Gorißen, minister für Landwirtschaft und Verbraucherschutz van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, en Hendrik Wüst, minister-president van Noordrijn-Westfalen, trapten de beurs af met de traditionele ‘NRW-Länderabend‘, waarvoor ook de Nederlandse delegatie was uitgenodigd. Ook de Regierungspräsident van de Bezirksregierung Münster, Andreas Bothe, diverse Landräte en verschillende burgemeesters uit de Nederlands-Duitse grensstreek waren aanwezig.

Niederrhein als partnerregio centraal

Dit jaar is Noordrijn-Westfalen met de regio Niederrhein als partnerregio op de beurs vertegenwoordigd. Onder het motto ‘Mit Herz für den Niederrhein‘ presenteren de actoren uit de LEADER-Regionen van de Niederrhein samen met Genussregion Niederrhein e.V., Agrobusiness Niederrhein e.V. en Niederrhein Tourismus GmbH de regio gezamenlijk in de Noordrijn-Westfaalse hal.

NL Paviljoen

Het NL Paviljoen, al jarenlang een vaste waarde op de Grüne Woche. Al sinds 1952 staat Nederland als oudste deelnemer onafgebroken op de beurs met een paviljoen. Hier laten het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de Nederlandse agrifoodsector zien wat Nederland consumenten te bieden heeft: duurzaam, voldoende en veilig voedsel op ieders bord en een vitaal platteland met gezonde natuur. Het paviljoen sluit daarmee aan op het overkoepelende beursthema ‘Farming a Sustainable Bioeconomy’ en het bijbehorende forum: Global Forum for Food and Agriculture (GFFA).
Het NL Paviljoen werd op vrijdag 17 januari officieel geopend door Jean Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Voedselzekerheid, Visserij en Natuur, en Cem Özdemir, Bundesminister für Ernährung und Wirtschaft en Bundesminister für Bildung und Forschung. “Voedsel is voor iedereen onmisbaar. Als het gaat om landbouw, tuinbouw en visserij loopt Nederland voorop in innovatieve kennis en oplossingen. Samen met onze ondernemers zorgen we voor een duurzaam voedselsysteem dat perspectief biedt voor toekomstige generaties. Onze mooie streekproducten zijn hier een belangrijk onderdeel van. Daarbij biedt de koppeling aan toerisme extra kansen voor een goed verdienmodel voor de boer. Ik ben dan ook blij met de opkomst van agrotoerisme”, aldus Rummenie.  

Innovatieplein ‘Land of Future Food’

In het NL Paviljoen bundelden het ministerie van LVVN, de twaalf provincies en NBTC dit jaar hun krachten om het innovatieplein ‘Land of Future Food’ op te zetten. Het gezamenlijke doel is landelijk Nederland onder de aandacht te brengen. Op het plein vinden bezoekers ook de Future Food Bar, waar producten uit de provincies te proeven zijn. Gelderland is met de regionaal en milieuvriendelijk geteelde pompoenpitten van ‘Met Pit’ uit het Achterhoekse De Heurne vertegenwoordigd, Overijssel presenteert boerderijchocolade, handgemaakt door Boerin Linda uit Glane met melk van haar koe genaamd Brownie. De melk van Brownie wordt verwerkt tot pralines en bonbons.
De provincie Zuid-Holland serveert vegan bitterballen, gemaakt van de ‘Rotterzwam’, oesterzwammen geteeld met behulp van koffiedik. Limburg schenkt duurzame kwaliteitswijn van Wijndomein Sint Martinus uit het Limburgse heuvelland, waar innovatie hoog in het vaandel staat. In het eigen laboratorium van het wijndomein wordt bijvoorbeeld onderzocht of citroenmelisse geschikt is als natuurlijk alternatief voor sulfieten.