Gelderland en Overijssel geven startsein tentoonstelling Trechterbekercultuur
Tijdens het evenement ‘Cultuur zonder grenzen’ zijn de eerste resultaten van het project ‘Trechterbekercultuur in de Nederlands-Duitse grensstreek’ gepresenteerd. Dit is een gezamenlijk project van de provincies Gelderland en Overijssel, het Duitse Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) en de Rijksuniversiteit Groningen. Op het evenement werd het startsein gegeven voor één van de gerealiseerde projecten: een reizende tentoonstelling die laat zien hoe de mensen zo’n 5000 jaar geleden leefden.
De succesvolle samenwerking in dit Interreg VI-A project startte in 2023. Tijdens de bijeenkomst op 12 december was er aandacht voor het project en de resultaten die tot nu toe behaald zijn, zoals de tentoonstelling en een grensoverstijgende database waarin de archeologische vondsten een plek krijgen. Aanwezig waren gedelegeerden uit beide landen. “De Trechterbekercultuur is voor de grensregio cultuurhistorisch zeer waardevol,” aldus gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van de provincie Overijssel. “Het leert ons dat grenzen arbitrair zijn; cultuur zonder grenzen dus. Een dergelijke grenzeloze samenwerking vanuit de verbindende kracht van ons verleden is juist in deze huidige tijd van groot belang, ik ben er dan ook zeer trots op.”
Dr. Barbara Rüschoff-Parzinger, hoofd culturele zaken van projectpartner Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL), benadrukt: “Dankzij de goede samenwerking bij het trechterbekerproject maken we met de reizende tentoonstelling een deel van ons gemeenschappelijk cultureel erfgoed zichtbaar. We zijn erg blij met de samenwerking en kijken uit naar de verdere resultaten en toekomstige projecten in het kader van het culturele partnerschap!”
Reizende tentoonstelling
De tentoonstelling met vondsten uit de Trechterbekercultuur is vanaf 4 januari te zien in Dalfsen. Daarna reist de tentoonstelling langs diverse plaatsen in Nederland en Duitsland, waaronder Renkum, Ede, Heek (D) en Borken (D). Meer informatie en de exacte tentoonstellingsdata en -plaatsen, zijn te vinden op www.archeologieoverijssel.nl
Op de foto v.l.n.r. Gert Harm ten Bolscher, Frau Dr. Barbara Rüschoff-Parzinger, hoofd culturele zaken van de projectpartner Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) en Mike Ross (funding officer van de Rijksuniversiteit Groningen).