3+3-overleg in het teken van crisismanagement
Het Nederlands-Duitse tweelingdorp Dinxperwick en de Wasserburg Anholt vormden op woensdag 4 december het decor van het halfjaarlijkse 3+3-overleg tussen de drie commissarissen van de Koning van Gelderland, Overijssel en Limburg en de drie Regierungspräsidenten van de Bezirksregierungen in Düsseldorf, Münster en Köln. Het ochtendprogramma vond plaats in het grensdorp, waar in de toekomst de eerste Nederlands-Duitse gezamenlijke brandweerkazerne moet verrijzen. In de middag toog het gezelschap naar Wasserburg Anholt, de plek waar Duitsland, Nederland, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen in 1991 het Verdrag van Anholt ondertekenden. Hiermee werd de juridische basis voor grensoverschrijdende samenwerking gelegd.
Na het welkomstwoord in de Raadszaal van Dinxperlo namen commissaris van de Koning van Gelderland Henri Lenferink en de Aaltense burgemeester Anton Stapelkamp de aanwezigen mee naar de Nederlands-Duitse politiepost, die in september 2024 haar 25-jarig jubileum mocht vieren en een lichtend voorbeeld voor een gezamenlijke brandweerkazerne is. Wijkagent Arjen Donderwinkel en zijn Duitse collega Jürgen Schütte vertelden meer over het unieke karakter van hun werkzaamheden en de bijzonderheden en uitdagingen die zij dagelijks tegenkomen. Zo kunnen Nederlanders bij ‘geen spoed, wel politie’ bellen naar het speciale landelijke nummer 0900-8844 en worden dan verbonden met het dichtstbijzijnde politiebureau. Beide wijkagenten pleiten ook in Duitsland voor een dergelijk uniform nummer dat de oosterburen nog niet kennen. Ook hun ervaringen met de grenscontroles, die in september van dit jaar al door Duitsland werden ingevoerd en vanaf 9 december a.s. ook door Nederland, kwamen aan bod. De agenten gaven aan dat het nut van de grenscontroles in de praktijk nog bewezen moet worden.
CrossFire
Anton Stapelkamp en Diemer Kransen, Algemeen Directeur en Regionaal Commandant Brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, vertelden de aanwezigen meer over CrossFire, de gezamenlijke brandweerkazerne die in de toekomst in Dinxperwick moet verrijzen. “De stuurgroep is momenteel bezig met het identificeren van geschikte locaties”, aldus de Aaltense burgemeester. Uit onderzoek is gebleken dat de brandweerkazerne een significante bijdrage kan leveren aan de leefomgeving van en het gevoel van veiligheid bij de inwoners. Uit een kostenraming is gebleken dat er voor de bouw van een gezamenlijke brandweerkazerne circa vijf tot zes miljoen euro nodig is. Naar financiële middelen moet nog worden gezocht.
Rampenbestrijding en crisismanagement
De middag op Wasserburg Anholt werd afgetrapt met een presentatie over het project ERMWIC (Euregionale Rijn-Maas-Waal Incidentbestrijding en Crisisbeheersing), dat zich met name richt op het versterken van de internationale samenwerking op het gebied van crisisbeheersing, hulpverlening, ambulancehulpverlening, rampenbestrijding en brandbestrijding.
Dr. Thomas Wilk, Regierungspräsident van Keulen, en Sarah Jürges, beleidsmedewerker grensoverschrijdende samenwerking en rampenbestrijding bij de Bezirksregierung Köln, gaven een inkijkje in het rampenbestrijdingsproject van de Bezirksregierung Köln, gefinancierd met middelen uit het European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations programma van de Europese Commissie.
Financiering GrensInfoPunten
Een ander belangrijk punt op de agenda was de verhoogde structurele financiering van de GrensInfoPunten die nodig is om de service van het adviespunt voor grenspendelaars verder te verbeteren. In Nederland zijn daarover nog gesprekken gaande tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De provincies onderschrijven dat de verhoging noodzakelijk is en zullen ook meefinancieren wanneer het Rijk akkoord is met de verhoging. Commissaris van de Koning van Overijssel en Rijksheer grensoverschrijdende samenwerking Andries Heidema nam de aanwezigen mee in de grensgangersproblematiek bij thuiswerken. Sinds juli 2023 is het werknemers wettelijk toegestaan om tot 50 procent van hun werktijd thuis te werken in een ander land zonder dat dit effect heeft op het land waarvoor de socialezekerheidsplicht geldt. Een vergelijkbare regeling omtrent belastingen ontbreekt echter nog steeds, waardoor grenswerkers in beide landen belasting moeten betalen. Dit werpt obstakels op die werken over de grens minder aantrekkelijk kunnen maken.
Windmolens aan de grens
Het laatste officiële agendapunt van de dag was een update rondom windenergie, die als gevolg van de oorlog in Oekraïne in Duitsland een boost heeft gekregen. In februari 2023 werd in Duitsland het Energie an Land-Gesetz van kracht dat ervoor moet zorgen dat stroom uit hernieuwbare energie in 2030 moet zijn verdubbeld. Windkracht speelt daarbij een belangrijke rol. Er zijn nieuwe windturbines gepland, deels ook vlak aan de grens met Nederland. Bij de toewijzing van geschikte locaties voor windturbines spelen de Bezirksregierungen een belangrijke rol. Zij beslissen op basis van hun regionale plannen waar windturbines wel en niet mogen worden geplaatst. In de Regierungsbezirke Münster, Keulen en Düsseldorf worden momenteel windwinzones aangewezen en de desbetreffende regionale plannen aangepast. Zolang de officiële goedkeuring er nog niet is, kunnen overal in Duitsland windturbines worden geplaatst. De Kreise zijn vervolgens verantwoordelijk voor de vergunningverlening. De provincies zullen bezwaar aantekenen als het vergunningen voor plaatsing in het grensgebied betreft.
Ter afsluiting nam de kasteelheer Fürst zu Salm-Salm de aanwezigen mee voor een rondleiding door het kasteel De dag werd afgesloten met een rondleiding door het kasteel dat met meer dan 700 werken één van de grootste privékunstcollecties in Noordrijn-Westfalen is. Pronkstuk in de collectie is het schilderij ‘Diana badend met haar nimfen, met de verhalen van Actaeon en Callisto’ van Rembrandt uit 1634.
Het eerstvolgende 3+3-overleg staat gepland op 18 juni 2025 onder voorzitterschap van Regierungsbezirk Münster.