Gedeputeerde Helga Witjes op werkbezoek bij de EUREGIO
Grensoverschrijdende ondermijning, de uitbuiting van arbeidsmigranten, het Interreg VI A-programma, Tech.Land en het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland: deze onderwerpen kwamen op 10 juli aan bod tijdens een werkbezoek van de Gelderse gedeputeerde Helga Witjes aan de EUREGIO in Gronau.
Recent werd de dienstverlening van alle GrensInfoPunten langs de Nederlands-Duitse en Nederlands-Vlaamse grens geëvalueerd. Een van de uitkomsten was dat het serviceaanbod is uitgebreid en mede daardoor de kosten zijn gestegen. Zo hebben de adviespunten een gezamenlijke Wiki opgezet, waar medewerkers snel de juiste informatie kunnen vinden. Om de huidige dienstverlening op dit niveau te kunnen blijven aanbieden, zullen er in de toekomst echter wel meer financiële middelen nodig zijn. “Ik ben heel blij met het bestaan van de GrensInfoPunten. Zo kunnen mensen die in het buurland willen werken, wonen of studeren de juiste informatie op maat krijgen. Provincie Gelderland blijft zich inzetten voor de duurzame financiering van de GrensInfoPunten”, aldus Witjes. De GrensInfoPunten zijn een lichtend voorbeeld van grensoverbruggende samenwerking en ook een voorbeeld voor andere grensregio’s, waaronder het Duits-Poolse grensgebied.
Nog voldoende Interreg-middelen beschikbaar
Daarnaast vond er een gesprek plaats over het huidige Interreg VI A-programma, waarin concrete Nederlands-Duitse projecten worden uitgevoerd. Ongeveer de helft van de beschikbare middelen is inmiddels toegewezen, dus er is nog ruimte. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om met name op het gebied van innovatie, maar ook op het gebied van samenwerking tussen overheden aanvragen te doen.
Euregionaal Netwerk Arbeidsmigranten
Als concreet Interreg VI A-project kwam het Euregionaal Netwerk Arbeidsmigranten aan bod, dat de aanpak van uitbuiting van arbeidsmigranten in de EUREGIO in een grensoverschrijdend kader moet versterken. Met dit project willen de partners de verschillende betrokken overheden en handhavingsinstanties aan beide zijden van de grens bij elkaar brengen. Hierdoor moet onder meer beter inzicht worden verkregen in de grensoverschrijdende werkwijze van bijvoorbeeld uitzendbureaus, om vervolgens gezamenlijke afspraken te maken over de handhaving tegen uitbuiting. De verschillende betrokken overheden zijn onder andere gemeenten, de Nederlandse Arbeidsinspectie, het RIEC Oost-Nederland, de politie, de Kreis Borken en Steuerfahndung.
Tussen juni 2023 en juni 2025 vinden in totaal vier rondetafelbijeenkomsten plaats, waar inzichten worden uitgewisseld, werkafspraken worden gemaakt en maatregelen worden bedacht.
Foto: V.l.n.r.: Linda Blom (hoofd GrensInfoPunt EUREGIO), Tjeu Semmekrot (projectleider EUREGIO), Helga Witjes (gedeputeerde provincie Gelderland), Joris Bengevoord (voorzitter EUREGIO), Christoph Almering (directeur-bestuurder EUREGIO), Katharina Kampmann (Buitenlandse betrekkingen en lobby Provincie Gelderland), Dinand de Jong (plv. directeur-bestuurder EUREGIO), Ellen Jansen (Buitenlandse betrekkingen en lobby provincie Gelderland), Gerd Reuter (hoofd politiek EUREGIO), Jarno Meenink (hoofd Regionaal Programmamanagement Interreg) (© EUREGIO).