Bevrijdingsvuur aangekomen in Münster
Na tussenstops in Gronau en Coesfeld is het Bevrijdingsvuur op maandag 15 mei aangekomen op zijn eindbestemming Münster. Hiermee kwam er een einde aan de tiendaagse tocht van Zwolle naar Münster, waarmee de Nederlandse Bevrijdingsdag werd verbonden met de viering van 375 jaar Vrede van Westfalen.
Münster viert dit jaar 375 jaar Vrede van Westfalen. De Vrede van Westfalen bestaat uit twee vredesverdragen: de Vrede van Münster en de Vrede van Osnabrück. Het verdrag de Vrede van Münster werd op 15 mei 1648 getekend en maakte een eind aan de Tachtigjarige Oorlog. De Vrede van Osnabrück werd op 24 oktober 1648 getekend en betekende het einde van de Dertigjarige Oorlog. In Münster wordt de Vrede van Westfalen dit jaar groots gevierd met allerlei activiteiten voor de inwoners.
Bevrijdingsvuur de grens over
Nadat het Bevrijdingsvuur op vrijdag 5 mei in Zwolle was ontstoken, droeg Heidema het over aan de minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst. Door verschillende loopgroepen werd het vuur vervolgens in tien dagen naar Münster gebracht. Op dinsdag 9 mei stak het Bevrijdingsvuur voor het eerste de Duitse grens over: twaalf Enschedese lopers brachten het vuur naar Gronau, waar de burgemeester van Enschede, Roelof Bleker, het vuur overdroeg aan burgemeester Rainer Doetkotte van Stadt Gronau. Op donderdag 11 mei kwam het vuur vervolgens aan in Coesfeld.
“Symbolische markering van gezamenlijke inzet voor vrede, veiligheid en democratie”
De burgemeester van Münster, Angela Stähler, nam het Bevrijdingsvuur op 15 mei op de Platz des Westfälischen Friedens in ontvangst. Namens Provincie Overijssel was commissaris van de Koning Andries Heidema hierbij aanwezig. “Het vredesvuur is een symbolische markering van onze gezamenlijke inzet voor vrede, veiligheid en democratie”, aldus Heidema. “Dit bouwt voort op en sluit aan bij onze jarenlange constructieve samenwerking tussen Noordrijn-Westfalen en de Nederlandse grensprovincies. Als goede buren werken we intensief samen om onze grensregio een plek van verbinding en kansen te laten zijn voor onze inwoners en ondernemers." Nadat Heidema en Stähler met het Nederlandse Bevrijdingsvuur samen een vredeskaars hadden aangestoken, richtte Stähler zich tot het publiek. Zij benadrukte dat de Vrede van Münster laat zien dat verzoening altijd mogelijk is "als mensen serieus met elkaar onderhandelen." Ze noemde Nederland en Duitsland als voorbeeld en hoopt dat ook tussen Oekraïne en Rusland zo snel mogelijk vrede kan worden bereikt.
Symposium en inaugurele rede
Na de aankomst van het Bevrijdingsvuur vond in het Münsterse Rathaus aan de Prinzipalmarkt het symposium ‘Die Niederlande, Deutschland und Europa in Zeiten des abnehmenden Friedens: Begegnung – Dialoge. 1648–2023’ plaats, dat werd georganiseerd door het Zentrum für Niederlande-Studien en Universität Münster in samenwerking met Universiteit Utrecht en Stadt Münster. Hier gingen o.a. de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, Ronald van Roeden, en de Duitse ambassadeur in Nederland, dr. Cyrill Jean Nunn, met elkaar in gesprek. Ook dr. Justus Nipperdey (Universität des Saarlandes), prof. dr. Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht), dr. Jorrit Steehouder (Universiteit Utrecht) en prof. dr. Bruce Schulman (Boston University) waren als sprekers aanwezig. Daarna hield Jacco Pekelder, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien, als hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universität Münster zijn inaugurele rede met als thema ‘Nederland, Europa en de macht in het midden: 1648 – 1848 – 2048’.