Zuid-Hollandse gedeputeerden te gast op ‘Grüne Woche’ in Berlijn
Berlijn staat deze week nog in het teken van ‘Die Grüne Woche’, de grootste beurs ter wereld op het gebied van voeding, land- en tuinbouw. Nog t/m 29 januari presenteren circa 1.400 exposanten hier internationale en regionale specialiteiten, uiteenlopend van groente en fruit, vlees en vis tot wijn en bier. Net als veel andere gedeputeerden uit Nederland waren Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Verkeer en vervoer van de provincie Zuid-Holland, en Meindert Stolk, gedeputeerde Land- en Tuinbouw van de provincie Zuid-Holland en tevens voorzitter van Greenport West-Holland, te vinden op deze gerenommeerde beurs. Zij zetten zich o.a. in voor de verbetering van transportmogelijkheden van versproducten over de landsgrenzen heen. Ook duurzaamheid en de energietransitie zijn belangrijke thema’s.
Vanuit Zuid-Holland en de rest van Nederland worden verse producten internationaal momenteel vooral over de weg vervoerd. Het spoor is als transportmodaliteit veel minder in zwang, omdat internationale goederentreinen boemeltjes zijn die vaak niet harder gaan dan 60 km/h. Landsgrenzen leveren door het wisselen van personeel en veiligheidssystemen vaak nog meer vertraging op. “Dat moet sneller, juist als je groente, fruit en bloemen wilt vervoeren”, aldus Zevenbergen. "Als verstreinen zouden worden behandeld als passagierstreinen, kunnen we de internationale markt beter bedienen. Dat vermindert ook het vrachtverkeer op de weg, en dat scheelt files en CO2-uitstoot.” Goederenvervoer per trein kan verschillend worden geregeld: containers van trucks op treinen overhevelen, of complete trailers op de trein zetten. “De techniek is er al. Nu de regelgeving nog”, zegt Zevenbergen.
Stolk kijkt namens Greenport West-Holland en de andere 5 Greenports terug op een geslaagd bezoek: “Het is heel effectief om in twee dagen veel stakeholders uit de land- en tuinbouw te kunnen spreken. Gezamenlijk werken we aan grote opgaven als duurzaamheid ende energietransitie.”
Greenport omvat alle bedrijven en organisaties die actief zijn op het gebied van voeding en sierteelt: van handelaren tot productiebedrijven en van veredelaars tot logistieke bedrijven en technische toeleveranciers. Greenport onderzoekt ook welke acties nodig zijn voor een economisch vitale en duurzame toekomst. In totaal telt Greenports Nederland 6 Greenports.
NL Paviljoen: ‘Lecker, nachhaltig und von nebenan’
Dit jaar kent de Grüne Woche wederom een NL Paviljoen. In 2023 staat (verduurzaming van) groente, fruit en tuinbouw in de spotlights. De focus ligt daarbij o.a. op lekker, duurzaam en dichtbij (regionaal): wat komt er allemaal bij kijken om lekker eten duurzaam te verbouwen en te telen. Bovendien is er aandacht voor biologische voeding, het terugdringen van voedselverspilling, kringlooplandbouw en natuur-inclusieve teelt. Ook komt het belang van zaaigoed en kassenbouw voor een duurzame productie van groente, fruit en planten aan bod.