Our volumes: Nederlandse Magali Reus exposeert in Museum Kurhaus Kleve
Alledaagse voorwerpen die lijnrecht tegen duidelijke regels indruisen, verbeeld met een niet-alledaagse twist: ongehoorzaamheid is voor de Haagse kunstenares en beeldhouwster Magali Reus een belangrijke leidraad. Met de actuele overzichtstentoonstelling ‘Our volumes’, is het Museum Kurhaus Kleve (MKK) het eerste Duitse museum dat een overzichtstentoonstelling aan haar werk wijdt. Op zondag 14 juli vormde Kleve ter gelegenheid van de opening van de expositie in het bijzijn van circa 100 gasten een ontmoetingsplek van Nederlandse en Duitse cultuur. Yolande Melsert, cultureel adviseur en hoofd cultuur en communicatie van de Nederlandse ambassade in Duitsland, sprak de aanwezigen in een videoboodschap toe en ging in op het feit dat het werk aanleiding geeft tot een keten van associaties. De kunstwerken zijn nog tot en met 6 oktober 2024 te zien in het MKK. Voorafgaand aan de tentoonstelling verscheen een nieuw boek.
De tentoonstelling is gebaseerd op Park Cities, een kunstenaarsboek van Magali Reus dat tot stand kwam in samenwerking met het Museum Kurhaus Kleve en uitgeverij Walther König uit Keulen. Het is thematisch gericht op de ligging en de locatie van het Museum Kurhaus. De focus ligt in het bijzonder op actoren die verbonden zijn met de directe omgeving van het museum (park, landbouwgebied, kleine stad) en als zodanig ingebed zijn in verschillende sociale, ecologische en economische netwerken. De selectie en plaatsing van de werken is gedaan in nauwe samenwerking met de kunstenares en houdt rekening met haar interesse in collectiviteit en ecologie, die een werkterrein openen tussen natuur, technologie en postindustriële activiteiten. Er is mooi gebruik gemaakt van de ruimte in het MKK, waardoor het werk goed tot zijn recht komt.
Pandemie en paddenstoelen
Het uitgangspunt voor de tentoonstelling in Kleve is de serie paddenstoelen, de zogenaamde Knaves (2021 - 22), die de kunstenares tijdens de coronapandemie heeft gemaakt. Paddenstoelen zijn voor Reus een soort alter-ego: ze zijn ingebed in verschillende netwerken die deze zowel nodig hebben als stimuleren. Ze gedijen in een complex samenspel van verwoeste bodems (ontboste bossen, verarmde ondergrond) en bacteriën en vormen de basis van een kleurrijke en tot de verbeelding sprekende tentoonstelling waar het vakmanschap van Magali Reus als kunstenaar van afstraalt.
Rondleidingen
Op 21 juli, 18 augustus en 15 september om 14.00 uur vinden Nederlandstalige rondleidingen plaats. Op 21 augustus vormt het Museum Kurhaus het decor van een kunstenaarsgesprek met Magali Reus en Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Foto's opening: © Anne Gossens
Foto's kunstwerken: © Magali Reus