Mastodon
Nieuws
27.03.25

Intentieverklaring ondertekend: Nederland en Noordrijn-Westfalen intensiveren samenwerking land- en bosbouw

Nederland en Duitsland zijn niet alleen elkaars belangrijkste handelspartner voor landbouwproducten; de twee landen kennen ook vergelijkbare opgaven in de land- en bosbouw, voedsel(kwaliteit) en dierenwelzijn, bijvoorbeeld als gevolg van klimaatverandering en mondiale crises. Op dinsdag 25 maart in Düsseldorf ondertekenden de Nederlandse en Noordrijn-Westfaalse landbouwministeries en de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel een intentieverklaring om de landbouwsamenwerking te intensiveren en te verdiepen.

Bij de ondertekening van de landbouwverklaring op het Düsseldorfer Stadttor in de Noordrijn-Westfaalse hoofdstad zetten Silke Gorißen, Ministerin für Landwirtschaft und Verbraucherschutz en de gedeputeerden Harold Zoet (Gelderland), Maurits von Martels (Overijssel), Jasper Kuntzelaers (Limburg) en Marc Oudenhoven (Noord-Brabant) hun handtekening onder de verklaring. Minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) had dat in Den Haag al gedaan en werd nu ter plaatse vertegenwoordigd door Guido Landheer (plaatsvervangend directeur-generaal Agro).

“Nederland en Noordrijn-Westfalen hebben nauwe en vriendschappelijke economische en culturele banden en vormen een sterke regio in het hart van Europa”, zei minister Silke Gorißen tijdens de ondertekening. “Als buurlanden onderhouden we een intensieve, grensoverschrijdende samenwerking. Wat ons verbindt is een diversiteit aan traditionele landbouwbedrijven en -producten, net als de innovaties en creatieve impulsen die onze twee landen te bieden hebben. Met deze overeenkomst zullen we onze samenwerking op het gebied van landbouw, bosbouw, dierenwelzijn en voeding verder versterken en afstemmen op toekomstige vereisten.”

“Je beseft het misschien niet, maar dit deel van Duitsland is een belangrijk afzetgebied en handelspartner voor onze Gelderse agrariërs. De samenwerking zal in belangrijke mate bestaan uit kennisuitwisseling en leren van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als innovatie in de landbouw, omgaan met droogte op de hoge zandgronden, het wolvendossier, preventie en bestrijding van bosbranden en gezamenlijke belangenbehartiging in Brussel”, aldus gedeputeerde Harold Zoet, die namens de Provincie Gelderland zijn handtekening zette.

“Voor een duurzame en toekomstbestendige landbouw hebben we innovaties en toekomstgerichte opleidingen nodig. Hiervoor willen we grensoverschrijdende uitwisseling van kennis, onderzoek en studenten in de landbouw- en voedingssector bevorderen. Met de ondertekening van deze landbouwverklaring zetten we een belangrijke stap voor een duurzame toekomst”, onderstreept zijn Limburgse collega Jasper Kuntzelaers.

Met de landbouwverklaring is er voor het eerst een formele samenwerking tussen het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, het Noordrijn-Westfaalse ministerie für Landwirtschaft und Verbraucherschutz en vier Nederlandse provincies tot stand gekomen.

Gezamenlijke thema’s grensoverschrijdend aanpakken

De bestaande samenwerking op het gebied van landbouw, bosbouw, dierenwelzijn en voedsel(kwaliteit) zal worden verdiept. Gemeenschappelijke thema’s kunnen daardoor beter grensoverschrijdend worden aangepakt. Dit kan bijvoorbeeld door informatie en ervaringen uit te wisselen, gezamenlijke projecten op te zetten of andere vormen van samenwerking. Daarbij is de betrokkenheid van wetenschap, industrie, het bedrijfsleven, andere overheden, verenigingen en de bevolking gewenst. Een coördinatiegroep, met tenminste één vertegenwoordiger van elk van de provincies en de twee ministeries, zal zorgdragen voor de uitvoering van de intentieverklaring, het bijbehorende werkprogramma en de inbreng van discussiethema’s.

Werkprogramma Agrar NL-NRW

Het werkprogramma Agrar NL-NRW richt zich met name op onderwerpen rond de landbouw, de bosbouw, jacht en visserij, veterinaire aangelegenheden en dierenwelzijn. Door het uitwisselen van informatie en ervaringen, gezamenlijke projecten en evenementen willen de deelnemers onderwerpen van gemeenschappelijk belang grensoverschrijdend aanpakken.

Op het gebied van landbouw moet bijvoorbeeld de uitwisseling van ervaringen en informatie over innovaties in de landbouw, over het gemeenschappelijk landbouwbeleid of over de omgang met nutriënten in de landbouw worden geïntensiveerd. Een positief voorbeeld hiervan is de bestaande samenwerking op het gebied van mesttransport, die moet worden uitgebreid door gecentraliseerde gegevensuitwisseling. Ook de bescherming van kuddes dieren tegen wolven moet worden besproken. Belangrijke actiegebieden in de bosbouwsector zijn bosbrandpreventie en -bewaking en een aan het klimaat aangepast bosbeheer.

De Rijn verbindt de mensen in Noordrijn-Westfalen en Nederland over de landsgrenzen heen. Op het gebied van visserij is er al de succesvolle samenwerking in het kader van het Interreg-project ‘De Rijn verbindt – De Rijn verbindt’, waarin de partners aan beide zijden van de grens zich inzetten voor een gezonde, groene en levendige Rijn.

Op veterinair vlak moeten de contacten over beleid en uitvoering op het gebied van dierenwelzijn, dierziekten en diergezondheid worden verbeterd – ook op Europees niveau. Op het gebied van dierziekten is er al een jour fixe tussen de verantwoordelijke instanties, die op regelmatige basis plaatsvindt. Dierziekten zoals blauwtong of de vogelgriep stoppen tenslotte niet bij de landsgrenzen en vereisen wederzijdse informatieverstrekking.

Daarnaast moet de samenwerking verder worden bevorderd door werkbezoeken op bestuurlijk en ambtelijk niveau.