EGTC Rhine-Alpine viert tienjarig jubileum en presenteert nieuwe strategie
Op 1 april vierde de Interregionale Alliantie voor de Rhine-Alpine Corridor (EGTC) tijdens een bijeenkomst in Straatsburg haar 10-jarig bestaan. In het kader daarvan werd de nieuwe strategie 2025-2030 getiteld ‘The Heartbeat of a Vital Network’ gepresenteerd. Tijdens de bijeenkomst werd teruggeblikt op de belangrijkste mijlpalen uit het afgelopen decennium en de relevantie daarvan voor het vormgeven van multi-level governance in de nieuwe Europese corridor Noordzee-Rijn-Middellandse Zee (NRSM). Namens provincie Zuid-Holland was gedeputeerde Frederik Zevenbergen aanwezig bij de jubileumbijeenkomst en namens provincie Gelderland maakte gedeputeerde Klaas Ruitenberg zijn opwachting.
Op de Rijn-Alpen-corridor wordt sinds een aantal jaren interregionaal samengewerkt tussen de regio’s en de havens aangesloten bij de EGTC Rhine-Alpine: een netwerkorganisatie van regio’s en steden tussen Rotterdam en Genua. In 2015 ging de samenwerking van start met tien deelnemers, inmiddels zijn dat 26 partijen uit acht verschillende landen. De visie van de Rhine-Alpine-strategie is om bij te dragen aan de bottom-up ontwikkeling van de nieuwe, onlangs samengevoegde Noordzee-Rijn-Middellandse Zee-corridor, door deze om te vormen tot een verbonden, veerkrachtig, duurzaam en samenhangend transportnetwerk voor zowel personen- als goederenvervoer. Deze corridor strekt zich uit over acht Europese landen en is een cruciale economische transportader binnen het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T). De strategie is erop gericht de ontwikkeling van de corridor te sturen door middel van een gezamenlijke, bottom-up benadering. Deze moet de sociale en economische cohesie door grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van duurzame mobiliteit en infrastructuur bevorderen.
Boost voor infrastructuur
Paolo Palamiti, voorzitter van de EGTC Rhine-Alpine, formuleert de missie als volgt: “De komende vijf jaar zullen cruciaal zijn voor de Europese Unie als geheel, vanwege de ernstige uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd op intern en extern niveau, en infrastructuur zal een primaire rol spelen bij het versterken van de Europese integratie. De boodschap die ik vandaag tijdens het tienjarig jubileum van de interregionale alliantie voor de Rhine-Alpine-corridor met de presentatie van het strategisch plan 2025-2030 wil uitdragen, is dat we om onze interne markt te completeren alle relevante infrastructuur binnen de Europese Unie moeten verbeteren en voltooien, te beginnen bij onze corridors. Om dit integratieproces te vergemakkelijken, is een van de meest symbolische en effectieve acties gezamenlijke regels en wetgeving in alle betrokken landen om de positieve effecten van ons vervoer en onze mobiliteit te maximaliseren.”
Sterke en veerkrachtige corridors
De EGTC Rhine-Alpine sluit zich aan bij het Europese beleid, blijft zich inzetten voor de belangen van de leden en zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de corridor de regionale prioriteiten weerspiegelt, in lijn met de klimaatdoelstellingen en economische groei van de EU. Christian Specht, burgemeester van Mannheim, onderstreept het belang van samenwerking: “Een sterk Europa heeft sterke en veerkrachtige TEN-T-corridors nodig. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen immens. Om deze aan te kunnen gaan moeten steden, regio's, havens, landen en de EU de handen ineenslaan.”
Ook Klaas Ruitenberg, voorzitter van de Nederlandse delegatie binnen Mobility NL-NRW en gedeputeerde van provincie Gelderland, was aanwezig op de bijeenkomst. Gelderland was in 2015 een van de initiatiefnemers van de samenwerking. “Dit netwerk gaat over meer dan transport alleen, het gaat over verbinden van de Europese economie en het leven van mensen in Europa. Een cross-border samenwerking is niet eenvoudig, je loopt onder andere aan tegen verschillen in wetgeving, bureaucratie en culturen. Het is daarom van groot belang dat we dit soort bijeenkomsten houden, om de inhoud en problemen te bespreken en te investeren in onze onderlinge relaties. Zeker nu, in een tijd waarin Europa meer dan ooit moet samenwerken voor het versterken van onze positie op het wereldtoneel”, aldus Ruitenberg.
Havensamenwerking
Vanuit de corridorsamenwerking werken de provincies Gelderland, Limburg, Zuid-Holland en Noord-Brabant, het havenbedrijf Rotterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Topsector Logistiek samen aan een grensoverschrijdende verbinding tussen de mainports Rotterdam, Duisburg, Luik en Antwerpen via het achterland. Op deze corridor werken zestien binnenhavens aan de Maas (NL) en het Albertkanaal (BE) samen onder de naam Blueports op het gebied van visie, beleid, digitalisering, promotie, duurzaamheid en het gezamenlijk inzetten op Europese fondsen.
De volledige strategie is hier in te zien.