25 jaar Literaire Zomer: ode aan literatuur en cultuur aan beide zijden van de grens
Deze zomer viert het festival Literaire Zomer haar 25-jarig jubileum: een kwart eeuw gewijd aan het samenbrengen van literatuurliefhebbers en schrijvers uit Nederland en Duitsland. "U bent deze zomer niet op vakantie geweest? U heeft er een hekel aan om op vakantie te gaan? Of bent u wel op vakantie gegaan, maar u moest wegens verschrikkelijke omstandigheden uw vakantie onderbreken? Voor u en voor iedereen die gewoon graag naar goede literatuur luistert organiseren wij dit jaar de Literarische Sommer am Niederrhein”, zo luidde de begroeting in het programmaboekje van de eerste editie in 2000.
Oprichter Thomas Hoeps vertelt dat hij als freelancer “een concept ontwikkelde met het basisidee om met behulp van literatuur op reis te gaan en het onbekende te ontdekken.” Het festival begon bescheiden in augustus 2000 met lezingen rond het thema ‘reizen’ in Krefeld, Mönchengladbach en Neuss. Al snel breidde het zich uit naar Venlo en andere steden in de grensregio. De evenementen sloegen aan bij zowel publiek als organisatoren en groeiden uit tot een jaarlijks terugkerend Nederlands-Duits festival met auteurs uit beide taalgebieden.
Literaire diversiteit in 21 steden
Het festival wordt centraal georganiseerd, maar elke partner geeft zijn eigen evenementen vorm, wat zorgt voor een literaire diversiteit die past bij elke locatie. Projectleider van de Literaire Zomer, Ina Engelhardt, zegt hierover: “Tijdens de 25e editie telt het festival partners uit 21 steden – en niet alleen bibliotheken. Ook literatuurhuizen, boekhandels, literatuurcafés, musea, cultuurcentra, -diensten en -verenigingen doen mee.”
Vertalers
Engelhardt wil ook graag een lans breken voor de vertalers: "Naast de auteurs mogen we natuurlijk de vertalers niet vergeten, aan wie we de beschikbaarheid van de boeken in het andere taalgebied überhaupt te danken hebben. Ook zij worden graag op het podium gehaald, zoals bijvoorbeeld Ruth Löbner, een vertaalster uit Rheydt, het regionale middelpunt van de evenementenkaart, die ook op het podium vertegenwoordigd is."
Divers programma
Dit jubileumjaar belooft wederom een divers en rijk programma. De aftrap vindt plaats op 4 juli in Krefeld met een Nederlands-Duitse avond, gepresenteerd door Ilija Trojanow. Naast auteurslezingen omvat het programma literaire wandelingen door steden als Aken, Amsterdam, Düsseldorf, Keulen en Venlo. Dit jaar is er ook ruimte voor speciale tentoonstellingen en workshops. Zo wordt in Venlo de tentoonstelling ‘Komplett Kafka’ gehouden ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Franz Kafka. In de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen worden rondleidingen gecombineerd met lezingen over Hilma af Klint en Wassily Kandinsky. Ook in het Kulturzentrum Sinsteden wordt een lezing met Mariken Heitman georganiseerd in combinatie met een museumbezoek.
Barrières afbreken
De Nederlandse Consul-Generaal, Hannah Tijmes, die zal spreken bij de opening in Krefeld, benadrukt het belang van deze culturele uitwisseling: "Cultuur biedt een grote verscheidenheid aan manieren om met elkaar te communiceren. In die dialoog kunnen we onze gemeenschappelijkheid uitvinden en de barrières en grenzen die soms tussen ons instaan afbreken." Het Koninkrijk der Nederlanden draagt dan ook ieder jaar bij als medefinancier van het festival.
Nog een laatste tip van Engelhardt voor wie geïnteresseerd is in Nederlands-Duitse uitwisseling: "Vooral de kleine formats, zoals de literaire wandelingen, waarbij je meerdere uren in een kleine groep van tien tot twaalf mensen onderweg bent, nodigen uit tot onderlinge uitwisseling."
Meer informatie over het festival is hier te vinden.