Nieuws
23.04.24

3+3-overleg in rococosferen

Het halfjaarlijkse 3+3-overleg vond op 18 april op een wel heel bijzondere locatie plaats: Schloss Augustusburg in Brühl, een van de belangrijkste Duitse bouwwerken uit de barok en rococo dat al 40 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Regierungspräsident van de Bezirksriegerung Köln, Dr. Thomas Wilk, verwelkomde hier zijn collega’s uit Münster en Düsseldorf, Andreas Bothe en Thomas Schürmann, alsmede de commissarissen van de Koning van Gelderland, Overijssel en Limburg, Henri Lenferink, Andries Heidema en Emile Roemer. De ontmoeting stond vooral in het teken van de ‘Strukturwandel’ in het Rheinisches Revier, intergemeentelijk samenwerking en ondermijning.

In het Rheinisches Revier, het dagmijnbouwgebied tussen Keulen, Aken en Mönchengladbach, wordt de bruinkoolwinning afgebouwd. Dit zorgt voor flinke uitdagingen, maar vooral ook voor veel ideeën om door innovatie nieuwe impulsen te creëren. Hier vindt onder andere wetenschappelijk onderzoek op het gebied van waterstof plaats om de bruinkoolregio in 2030 om te vormen tot een hernieuwbare energieregio; iets wat in Nederland bij de Brightlands Chemelot Campus speelt en waar mogelijkheden tot samenwerking liggen. Ook Microsoft zal zich in het Rheinisches Revier gaan vestigen: hier moeten zogeheten hyperscale AI-datacenters komen die de beschikbaarheid van clouddiensten in heel Duitsland aanzienlijk zullen vergroten.

Intergemeentelijke samenwerking

Vervolgens presenteerden burgemeester van Kerkrade Petra Dassen-Housen en dr. Benjamin Fadavian van Herzogenrath de samenwerking tussen beide grensgemeenten, die vooral op zoek gaan naar pragmatische oplossingen. Toen in Nederland met Oud en Nieuw een vuurwerkverbod werd afgekondigd, deed de burgemeester van Herzogenrath dit voor een deel van een straat ook om hinder door verschillende regelgeving te voorkomen.

Als lichtend voorbeeld van goede bilaterale samenwerking noemden ze bovendien het Eurode Business Center, het eerste grensoverschrijdende businesscentrum dat zich pal op de grens tussen Nederland en Duitsland bevindt. Hier zijn circa 80 Nederlandse en Duitse ondernemers gevestigd, variërend van advocaten en belastingadviseurs tot psychologen en IT-bedrijven alsmede verschillende start-ups. De twee burgemeesters waren vol lof over de samenwerking, maar gaven tegelijkertijd aan dat er nog ruimte is voor verbetering. Zo ervaren inwoners van de grensstreek bijvoorbeeld obstakels op het gebied van sociale zekerheid wanneer ze in het buurland werken.

Samen tegen grensoverschrijdende ondermijning

Criminelen werken al heel goed samen over de grens – en dat vraagt om een antwoord van de gemeenten aan beide kanten van de grens. Roger Schröder, sinds 1 april kersverse politieattachée van de Nederlandse ambassade in Berlijn, gestationeerd op het Consulaat-Generaal in Düsseldorf, ging in op de politiesamenwerking tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland. De focus daarbij ligt met name op het tegengaan van plofkraken, drugssmokkel en -handel en het voorkomen van illegale vuurwerkopslag.

Foto's: © Bezirksregierung Köln